Yeşil Dönüşüm Türkiye`ye Çelikte Avantaj Sağlıyor, AB`ye İhracatta Öne Çıkabiliriz
Tayvan Çelik Endüstrisi Tedarik Zinciri Uluslararası Forumu`nun önemli gündem maddelerinden biri oldu.
Yeşil Dönüşüm Türkiye'ye Çelikte Avantaj Sağlıyor, AB'ye İhracatta Öne Çıkabiliriz
Türkiye'nin en önemli endüstrilerinden olan çelik sanayinin yeşil dönüşüm ve karbon salınımını azaltma yönündeki çalışmaları Tayvan Çelik Endüstrisi Tedarik Zinciri Uluslararası Forumu'nun önemli gündem maddelerinden biri oldu. Forumda Türkiye'nin yeşil üretimle ilgili çalışmaları hakkında bilgiler aktardıklarını ifade eden Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) üyesi ve Komtrade Paslanmaz Çelik Genel Müdürü Barış Yılmaz, Türkiye'nin düşük karbonlu çelik üretiminde dünyada örnek gösterilecek seviyede olduğunu belirtti. Yılmaz, Türkiye’nin mevcut üretim yapısı ve projelendirilmiş yeşil dönüşüm adımları sayesinde, AB gibi sıkı çevresel regülasyonlara sahip pazarlarda çok önemli bir rekabet gücünün olduğunu söyleyerek, "Bu anlamda çelik endüstrimizin Avrupa'ya ihracatta çok daha düşük bir karbon vergisi ödeyeceğini söyleyebilirim. Sektör olarak doğru planlamalarla dünyada karbon salınımını en hızlı düşüren ülkelerden biri olabiliriz.” dedi.
Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) üyesi ve Komtrade Paslanmaz Çelik Genel Müdürü Barış Yılmaz, Tayvan’ın önde gelen sektör organizasyonlarından Çelik Haber Networkü tarafından düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Tayvan Çelik Endüstrisi Tedarik Zinciri Uluslararası Forumu’na katıldı. Etkinlikte PASİD ve Türkiye çelik ve paslanmaz çelik endüstrisini temsilen konuşma yapan Yılmaz, hem üretim kabiliyetleri hem de Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamında Türkiye’nin yürüttüğü yeşil dönüşüm çalışmalarına dair kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.
Çelik sektöründe karbon emisyonlarının düşürülmesi, yeşil üretim pratikleri ve dünya genelindeki yeni düzenlemelere sektörün nasıl adapte olabileceği üzerine düşüncelerin paylaşıldığı ve Tayvan’daki en büyük üreticilerden China Steel, Walsin Lihwa Group, Yieh United gibi firmaların sponsorluğunda gerçekleşen etkinliğe, Tayvan’ın yanı sıra Güney Kore, Vietnam ve Türkiye’den sektör temsilcileri katıldı.
Türkiye Çelikte Yeşil Dönüşümle Rekabet Avantajı Elde Ediyor
Komtrade Paslanmaz Çelik Genel Müdürü Barış Yılmaz, Türkiye çelik endüstrisinin karbon salınımını azaltma konusunda önemli adımlar attığını belirterek, “Forumda Türkiye olarak kendi çelik endüstrimizi, paslanmaz çeliği, üretim kabiliyetlerimizi ve pazarımızın durumunu anlattık. Bunun yanında karbon salınımını düşürmek için yaptığımız çalışmalar ve AB'ye ihracat için gerekli olan sınırda karbon düzenlemesiyle alakalı çalışmalarımızla ilgili bilgiler verdik. Güney Kore ve Vietnam gibi ülkeler karbon emisyonlarını azaltma noktasında ciddi çaba içinde. Ancak Türkiye’nin mevcut üretim yapısı ve projelendirilmiş yeşil dönüşüm adımları sayesinde, AB gibi sıkı çevresel regülasyonlara sahip pazarlarda çok önemli bir rekabet gücümüz var. Bu anlamda çelik endüstrimizin Avrupa'ya ihracatta çok daha düşük bir karbon vergisi ödeyeceğini söyleyebilirim. Sektör olarak doğru planlamalarla dünyada karbon salınımını en hızlı düşüren ülkelerden biri olabiliriz.” dedi.
Türkiye'nin düşük karbonlu çelik üretiminde dünyada örnek gösterilecek seviyede olduğunun altını çizen Yılmaz, "Elektrik ark ocaklı üretim yöntemimiz sayesinde, karbon emisyonlarını doğal olarak daha düşük tutabiliyoruz. Diğer ülkelerde ise daha çok yüksek fırınlı üretim yöntemi kullanılıyor. Bugün itibarıyla Türkiye'de çelik üretiminin yaklaşık yüzde 70’i elektrik ark ocaklı sistemle yapılıyor. Bu oran, dünya ortalamasının oldukça üzerinde" ifadelerini kullandı.