Dr. İlhami Pektaş
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler-28
SAR KUY SAN A.Ş. BAŞARI HİKAYESİ
Dr.İlhami Pektaş
SARKUYSAN 1972 yılında, ticari hayatımızın önemli merkezlerinden olan Kapalıçarşı'da altın ticareti yapan sarraf ve kuyu mcuların öncülüğünde kurulmuş olup ismi, kurucularının mesleklerini ifade eden SARraf, KUYumcu ve SANatkar kelimelerinin ilk üç harflerinin birleştirilmesinden türetildi.
Ülkemizde tamamı halka açık çok ortaklı ilk başarılı kuruluş olarak, sanayileşme tarihimizde özel bir yeri bulunan SARKUYSAN, bugün Gebze ve Darıca Bölgesinde sahibi olduğu 180.000 metrekareyi aşan açık arazide yer alan 90.000 metrekareye yakın kapalı alanda, 850 uzman personeli ile kuruluş yıllarında 10.000 ton/yıl olan elektrolitik bakır ve mamulleri, bakır boru, bakır lama ve emaye bobin teli üretim kapasitesini bugün 220.000 ton/yıla çıkarak bir dünya ölçeğine ulaştı.
SARKUYSAN’ı başarıya taşıyan, uzun yıllardır Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğünü yürüten Hayrettin Çaycı’ya sorduk. Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
Hayrettin Çaycı: 1943 yılında Kilis’te doğdum. İlk ve Orta öğrenimimi Kilis’te tamamlayarak İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji bölümünü kazandım. Üniversiteden Metalurji Yüksek Mühendisi olarak mezun olduktan sonra burs aldığım Rabak A.Ş.’de 1967–1973 yılları arasında Teknik Şef olarak görev yaptım.1974 yılında kuruluş aşamaşında bulunan SARKUYSAN A.Ş.’ye geçtim. SARKUYSAN’la olan bağım ve bağlılığım profesyonel bir bakış açısıyla açıklanamayacak kadar güçlü ve özeldir. SARKUYSAN’daki kıdemim yarım asra yaklaşmış bulunmaktadır. Fabrikanın üretime geçirilmesi ve sonrasında hızlı büyümesinde taşıdığım üst düzey teknik sorumlulukları takiben 1985-2015 yılları arasında Genel Müdürlük, ayrıca 1995 yılından 2011 yılına kadar yönetim kurulu üyeliği ve 2011 yılından bu yana da Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyorum. Ayrıca bağlı kuruluşlarımız olan Demisaş A.Ş., Sarmakina A.Ş., Bektaş A.Ş., Sarda A.Ş., ABD’de kurulu SARK – WIRE ve Bulgaristan Shumen’de faaliyet gösteren SARK- BULGARIA ile Almanya’da pazarlama Şirketi BEMKA KUPFERLACKDRAHT kuruluşlarının da Yönetim Kurulu Başkanıyım.
SARKUYSAN’ın kuruluş hikayesini kısaca özetleyebilirmisiniz? SARKUYSAN çatısı altında kaç şirket bulunuyor ?.
Hayrettin Çaycı: Hisselerinin tamamı borsada işlem gören ve ortak sayısı 5000’in üzerinde olan SARKUYSAN bugün, 220.000 ton/yıl düzeyine çıkan kapasitesi ile bir dünya ölçeğine ulaşmıştır. Şirket, en son teknolojilerle üretim yapmaktadır. Aynı çatı altında günümüzde var olan üç farklı sürekli döküm teknolojisine sahip dünyadaki yegane kuruluştur. SARKUYSAN bir şirketler topluluğudur. Makine, yedek parça imalatı ve çevre koruma teknolojileri alanında faaliyet gösteren Sarmakina A.Ş., otomotiv, beyaz eşya ve diğer sektörlere pik ve sfero döküm üretimi yapan Demisaş A.Ş., pazarlama ve satış şirketi Sarda A.Ş. ve Bektaş A.Ş. grup içinde yer alan kardeş müesseselerdir. Ayrıca yurtdışında 2009 yılı sonlarından itibaren New York eyaletinin başkenti Albany ve daha sonra Georgia’da faaliyete geçen iki fabrikalı SARK-WIRE isimli üretim şirketimiz bulunmaktadır. Böylece SARKUYSAN sektöründe ABD’de üretim yapan öncü bir Türk kuruluşu olmuştur. Bir diğer yurtdışı kuruluşumuz Bulgaristan Shumen’de kurulan SARK-BULGARIA olup 2019 yılında üretime başlamıştır. Almanya’da da emaye bobin teli ürünlerimizin tanıtımı ve pazarlamasını yapan BEMKA KUPPERLACKDRAHT isimli şirketimiz bulunmaktadır. Bunların dışında küçük çaplı talepleri karşılamak üzere İstanbul’da Perpa Ticaret Merkezi’ nde satış mağazamız ile İzmir Ege Serbest Bölgesinde ihracat amaçlı katma değeri yüksek ürünler üreten tesisimiz bulunmaktadır.
SARKUYSAN Neler Üretiyor ?
Hayrettin Çaycı: SARKUYSAN; elektroteknik, elektronik, motor, haberleşme, elektrik üretim ve dağıtımı, güneş enerjisi, ev cihazları ölçü aletleri, savunma, otomotiv, raylı sistemler, kimya, inşaat, ısıtma–havalandırma, sıhhi tesisat ve ambalaj sanayilerinin önemli bir bakır tedarikçisi olup elektrolitik bakırdan mamûl katod, filmaşin, çeşitli çaplarda ve formlarda tel, yassı tel, profil, kalay ve nikel kaplı teller, çok telli, bükümlü ve örgülü bakır iletkenler, raylı sistemlerde kullanılan seyir telleri, oksijensiz elektrolitik bakırdan mamûl çubuk, bakır boru, yivli bakır boru, izolasyonlu bakır boru üretiminin yanında çıplak ve kalay kaplı, lama,emaye bobin teli üretimi yapmaktadır.
Tüm faaliyetlerini TS EN ISO 9001 ve ISO /TS16949 Kalite, ISO 14001 Çevre, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, ISO 5001 Enerji Yönetim Sistemi, TSE Covid 19–Güvenli Üretim belgelerinin gerekleri içinde yürütmekte olup ürünlerinde "SKS" markasını kullanmaktadır. SARKUYSAN, yurtiçinde sektöründe lider olup, ürünlerinin yarısına yakın bir bölümünü 5 kıtadaki 80’nin üzerinde ülkeye ihraç etmektedir.
SARKUYSAN Hızlı Tren Projelerinin Gerektirdiği Bakır Telin Üretimine Talip
Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çaycı;
”Devlet Demiryolları’nın 2023 hedefleri içinde bulunan yaklaşık 10 bin kilometre yüksek hızlı ve yaklaşık 4 bin kilometre konvansiyonel demiryolu projelerinin gerçekleştirilebilmesi için yaklaşık 140 bin ton çeşitli özelliklere sahip bakır iletkene ihtiyacı olacaktır. Klasik çift yönlü demiryolu hatlarının her bir kilometresi için ise yaklaşık 7–9 ton bakır iletken kullanılıyor, bu miktar hızlı tren hatları için yaklaşık 8–10 ton/km seviyelerine çıkıyor. Bu ihtiyacın tamamını dünya kalitesinde yerli üretim olarak karşılamaya talibiz”.
Avrupa Otomobil Sektöründe SARKUYSAN İmzası
Bugün Avrupa’da üretilen binek ve ticari araçların tahminen yarısında SARKUYSAN’ın ürettiği teller kullanılıyor.
NASA’da SARKUYSAN İmzası
SARKUYSAN, uzun yıllardır ABD’deki Uzay Araştırma Merkezi NASA'ya ve uçak sanayilerinin tedarikçi kuruluşlarına oksijensiz bakırdan üretilen tel ile nikel kaplı bakır tel ihraç ediyor.
Toplamda 900’e yaklaşan personeli olan kuruluşun üretiminde görev alan işçilerin % 90'nı lise ve teknik lise düzeyinde eğitimli olup her yıl eğitim programlarına katılarak sürekli kendini geliştiriyor. Üretimde kullandığı makine ve tesislerin büyük bir bölümünün imalatını bünyesinde gerçekleştiren, ayrıca üretimin güvenliği açısından büyük önem taşıyan elektrik enerjisini ve kullandığı buharı üreten co-jenerasyon tesisine de sahip bulunan SARKUYSAN, yaklaşık 50 yıllık bilgi birikimini ve deneyimlerini know-how olarak yurtdışına da pazarlıyor.
SARKUYSAN’da İhracat
SARKUYSAN, 5 kıtada 80’ nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyor ve ihracat pazar paylarını arttırmak için yoğun gayret gösteriyor.
Hemen her yıl olduğu gibi 2020 yılında da pandemiye rağmen ‘İhracatın Metalik Yıldızları’ ödülünü kazanan SARKUYSAN, 451 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ilk 1000 ihracatçı arasında 34. sırada yer aldı. 2021 yılında ise 720 milyon dolar seviyelerinde rekor bir ihracat tutarı bekleniyor.
SARKUYSAN’da Sosyal Projeler
SARKUYSAN üretim faaliyetlerinin yanısıra sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem veriyor. Sosyal sorumluluklarının bilincinde bir kuruluş olarak her alanda toplumsal projeler üretiyor. Bu çerçevede; Uzun yıllar Genel Müdürlük olarak kullandığı tarihi Frej Hanı restore ederek kültür mirasımıza, Gebze’de SARKUYSAN Lisesi, Darıca’da SARKUYSAN Ana ve İlköğretim okulu ve yüksek öğrenim yapan öğrencilere verdiği karşılıksız burslar ile eğitime, Osmanlı Mimarisi üslubunda külliye olarak yapılan SARKUYSAN Camii ile diyanete, her yıl başında ayırdığı fonu bir sağlık kuruluşumuzun acil tıbbi cihaz gereksinimine tahsis ederek sağlığa, Masa Tenisi Süper Lig’inde mücadele eden Masa Tenisi Takımı ile spora, çalışanlarından meydana gelen Türk Sanat Müziği Korosu ve halk oyunları ekibi ile sanata, oluşturduğu orman ve ağaçlandırma alanları ile çevreye, alanında uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaparak ülkemizin tanıtımına katkıda bulunuyor.
Genç mühendislere neler aktarmak istersiniz?
Hayrettin Çaycı: Genç mühendis arkadaşlara söyleyeceklerim şunlar olabilir; işe girdikleri yerde, girdikleri gün mevki aramasınlar. Önce ben buraya nasıl faydalı olurum acaba verilen görevi layikiyle yerine getirebiliyor muyum diye kendilerini sorgulasınlar. Sonra geriye dönüp baksınlar. Tabi bir de şu var, tarifle mühendislik olmaz.Yani şimdi bana sadece şu görevi gösterdiler. Yok! Siz o görevin gerektirdiği ne varsa, işi bitirinceye kadar hangi alanda ne var, nereye kadar nüfuz etmen gerekiyorsa nüfuz edeceksin. Araştırarak, öğrenerek, tecrübeli kişilerin deneyimlerinden yararlanarak, ders alarak insiyatif kullanacaksın. Böyle çalışırsan takdir de alırsın zamanla mevki sahibi de olursun.
-------------------------------------
Yaşamımızı renklendiren ve kolaylaştıran çağdaş nice endüstriyel mamullerin üretimi için, iç ve dış piyasalarda çok sayıda sektöre "SKS" markası ile dünya standartlarında girdi sağlayan, her yıl üst seviyelerde ve artan oranlarda yarattığı istihdam, kazandırdığı döviz, ödediği vergiler, dağıttığı kar payı ve gerçekleştirdiği sosyal yatırımları ile ülkemize değer katarak SARKUYSAN firmamızı başarıya taşıyan başta yönetim kurulu olmak üzere tüm çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum.
Kaynak :
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası, Sayı 173, Sayfa 15-21.
Rayhaber
http://sarkuysan.com/