Yiğit Akü, 4 Ayrı Kıtada 72 Ülkeye İhracat Gerçekleştiriyor
Bugün dört ayrı kıtada 72 ülkeye ihracat yapan ve 2013 yılında 56 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiren Yiğit Akü, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin “2013 İhracat İlk 1000” raporunda ilk 500’de 316. sırada yer aldı.
Yiğit Akü A.Ş. Genel Müdürü Erinç Çetin Miser, sorularımızı yanıtladı.
Yiğit Akü’nün kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Erinç Çetin Miser: 1976 yılında Hamit Yiğit, Mahmut Yiğit ve Eyüp Yiğit kardeşler tarafından küçük bir akü dükkanı olarak kurulan firmamız, bugün dört kıtada 70 ülkeye ihracat yapan global bir şirkete dönüştü. O yıllarda Türkiye genelinde 3200 akü firmasından biriydik ve 80 metrekarelik alanda 3 kişi çalışılıyordu. Şu anda 40 bin metrekarelik alanda 430 personel ile akü sektörünün en modern fabrikalarından biri olarak çalışıyoruz. Bayilerimizdeki çalışanlarımızla birlikte Türkiye’de önemli bir istihdam alanı yaratıyoruz. İlk zamanlarda yılda 100 adet akü üretirken, geliştirdiğimiz insan kaynağımız ve yatırımlarımız sayesinde 5 milyon adet akü kapasitesine ulaştık. Şu anda Türkiye içinde 90 ana bayi ve 4000 tali bayi ile hizmet veriyoruz. Yurtdışında da yaptığımız iş ortaklıkları sayesinde İran, Azerbaycan, Fas ve Mısır’da da toplam 2 milyon adet akü üretim kapasitesine sahibiz. Toplamda 7 milyon adetlik üretim kapasitemiz ile sektörde, dünyada söz sahibi olan firmalardan biri konumundayız. Bizim başarımızın temelinde her zaman ileriye dönük Ar-Ge çalışmalarımız ve sürekli iyileşmeye dayalı verimlilik artışımız bulunuyor. Burada tabi ki esas olan, bize bu başarıyı getiren firmamız içindeki üstün ekip ruhu. Bizleri her geçen gün zirveye taşıyan, yapılan yoğun Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünlerimizi, jel akü, akıllı akü, stop start akü, marin akü, taksi aküsü ve elektrikli araçlar için lityum iyon hücre üretimi olarak sıralayabiliriz. Yiğit Akü sosyal sorumluluk ve çevre bilinciyle, çalışanlarına, tedarikçilerine, hissedarlarına ve müşterilerine değer katan; yenilikçi ve rekabet gücünü en üst seviyede tutan, sektöründe öncü, teknolojik şirketler arasında olmayı kendisine amaç edinmiş bir şirket. Şirket olarak misyonumuz, değerlerimizden ve kalitemizden ödün vermeden, ortak bir kazanç için tüm imkanlarımızı seferber ederek, sürekli gelişen, kar eden ve vizyonu doğrultusunda ilerleyen, güvenilir ve başarılı bir firma olmak.
Hangi araç tiplerine yönelik aküleriniz var? Akü çeşitleriniz ve markalarınız hakkında bilgi verir misiniz? (Akıllı akünüzü detaylandırır mısınız?)
Erinç Çetin Miser: Yiğit Akü çatısı altında binek araç aküleri, ağır hizmet aküleri, endüstriyel aküler olmak üzere birçok akü çeşitlerimiz mevcut. Binek araç akülerimiz akıllı, ticari, stop-start, otomobil; ağır hizmet akülerimiz, kamyon –tır, otobüs, tarım, marin; endüstriyel akülerimiz ise de jel, agm, traksiyoner akülerini kapsıyor. Dünya akü sektöründe Yiğit Akü, Platin, Yiğit, Tunç, Macpower, Helden, markalarımızla bulunuyoruz.
Ar-Ge çalışmalarımızın sonucunda her yıl teknolojik yeni bir ürünü piyasaya sunuyoruz. Bu yıl en yeni ürünümüz olan Prestige V3 ‘ü ocak ayı itibari ile Türkiye’de duyurduk. Dünya çapındaki müşterilerimize de tanıtımını gerçekleştirdik. Prestige V3 akümüz yeni teknolojilere sahip sektörde fark yaratan bir ürün. Akıllı akümüz sayesinde aracınızın kaputunu açmadan akıllı telefonunuza indireceğiniz bir uygulama yardımı ile aracınız ve akünüzün şarj durumu hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.
Akünün üzerindeki bluetooth vasıtası ile akıllı cep telefonu ile kablosuz iletişim sağlanabiliyor. Dünyada patenti sadece bize ait olan bu ürün, Ar-Ge çalışmalarımızdaki başarılarımızın ürünü.
Prestige-akıllı akü V3’de bulunan garanti sayacı, araca ilk takıldığında devreye girerek aracın çalışmadığı süre boyunca tüm verileri kayıt eder. Aküde problem yaşanması durumunda hafızada kaydedilen veriler kullanılarak, hatanın araçtan mı yoksa aküden mi kaynaklandığını tespit edebilme imkanına sahiptir.
Ürettiğiniz akülerin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı hangi bölgelere ve hangi tip akülerinizi ihraç ediyorsunuz?
Erinç Çetin Miser: Bugün dört ayrı kıtada 72 ülkeye ihracat yapan bir şirketiz. 2013 yılında 56 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Bu rakamlarla ülke ihracatımızın çatı örgütü olan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin “2013 İhracat İlk 1000” raporunda ilk 500’de 316. sırada yer aldık. Global arenada hem teknolojik hem de ticari olarak Türkiye’yi ön plana çıkaracak ve tanıtacak işlere imza atmak en büyük hedefimiz. Her geçen yıl ihracat yaptığımız ülke sayısını ve ihracat rakamlarımızı arttırarak küresel pazardaki başarımızı daha da arttırıyoruz. Türkiye’de sektörünün öncü firmalarından olarak, büyüme politikamızı istikrarlı bir şekilde sürdürüyoruz.
İhracat yaptığımız mevcut pazarların yanında, bize kazanç ve değer sağlayacağına inandığımız yeni pazarlara da odaklanarak ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz. Yurt dışında; Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkelerinin birçoğuna ihracat yapmaktayız. Fas’tan Danimarka’ya, Azerbaycan’dan Şili’ye kadar toplamda 72 ülkeye ihracatımız var. Türkiye dışında ortaklık ve iş birliği şeklinde Ortadoğu ve Afrika Bölgelerinde toplam 4 fabrikada faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca dünyaca tanınmış birçok otomotiv firmasının yan sanayi tedarikçisiyiz. Otomotiv sanayinin global tedarikçisi kimliğimizi sürdürme amacıyla Latin Amerika ve Çin’de de üretim tesisi kurmak üzere çalışmalarımız devam etmekte. Altenatif pazar araştırmaları yaparak hedeflediğimiz ülkelerde ihracat rakamlarımızı daha da arttırmayı amaçlıyoruz. Asya, Afrika, Güney ve Kuzey Amerika yönelmek istediğimiz kıtalar arasında yer alıyor.
Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Erinç Çetin Miser: Yiğit Akü kuruluşundan bu yana bilimsel verilerin ışığında oluşturduğu stratejik bir yaklaşımla, modern teknolojiyi kullanarak, tüketici beklentilerini en üst düzeyde karşılayabilecek ürünler geliştirmeye özen gösteriyor. Bizi rakiplerimizden ayıran en güçlü özelliğimiz AR-GE çalışmalarına yani teknolojiye gösterdiğimiz özen, bu amaçla gerçekleştirdiğimiz yatırımlardır. Yüzde 100 Türk sermayesi olarak kurulduk ve kaliteli/çevre dostu ürünler üretmek için son teknoloji ile donatılmış üretim tesisleri kurduk. Şirketimiz inovatif yönü ile her yıl yepyeni bir ürünü dünya pazarlarına kazandırıyor. Teknoloji faaliyetlerimiz sonucunda “Türkiye’nin Ar-Ge şampiyonları” listesinde 250 firma arasında 99. sırada, Ankara firmaları arasında ise 10. sırada yer aldık. 2012 yılında 1.8 milyon TL Ar-Ge harcaması yaptık, 2013 yılında ise Ar-Ge harcamalarımızı yüzde 35 oranında arttırdık. 2014 yılı içerisindeki toplam yatırımımızın yüzde 30’ unu araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayırıyoruz. Yiğit Akü Türkiye’de Li-ion bataryalar üzerine yürütmüş olduğu Ar-Ge ve üretim faaliyetlerini 2014 yılı içerisinde de artırarak devam ettirecektir. Bu alanda stratejik proje iş birliklerinin yanı sıra bütünüyle yerlileşmeye yönelik yan sanayi oluşturma ve geliştirme faaliyetlerini de sürdüreceğiz. Bu nedenle üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri, kamu platformu ve özel sektör ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Yiğit Akü’nün elektrikli araçlarda olduğu gibi tüm akü pazarı için vizyonu, teknolojide trendler yaratmaya devam etmek şeklindedir. Bu amaçla bu yıl içerisinde akü pazarına yeni sunduğumuz Presitge V3 serisi teknolojik açıdan gelinen noktanın bir diğer göstergesidir. Prestige V3 ile akıllı telefonlar artık akıllı akü teknolojisi ile birleştirilmiş ve aracın şarj bilgisini akıllı cihazlara aktararak akünün ve aracın şarj durumunu kullanıcıların cep telefonundan başka özel bir ekipmana ihtiyaç duymaksızın ölçerek kablosuz olarak kullanıcının bilgisine ve hizmetine sunmakta, teknik destek sağlamaktadır. Bu yalnızca Türkiye’ de değil Dünyada da bir ilktir. Süregelen Ar-Ge çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkarılmış bu yüksek teknoloji ürünü Yiğit Akü’ nün inovatif yönünü sergilemektedir.
Bu nedenle şirketimiz için en önemli yatırım kalemi Ar-Ge ve inovasyona yöneliktir. Üretimin vazgeçilmez bir unsuru olarak karşımıza çıkan Ar-Ge faaliyetlerine yönelik harcamalar ise inovasyon açısından gerekli olan girdiler içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Tüm bu çalışmalar şirketimizin ve ülkemizin geleceğe sağlam adımlarla yürümesini sağlayacak, 2023 Türkiye’ sinin hedeflerine bizleri bir adım daha yaklaştıracaktır.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
16.07.2014