Plastik: Hayatımıza Katkısı Önyargılarımızdan Daha Büyük
Başta Avrupa Birliği olmak üzere gelişmiş bütün ekonomiler küresel kriz sonrası enerji politikalarında yeni bir eksen açtı. Bu eksenin bir ayağında üretim-kullanım süreçlerinde yeni bir verimlilik hamlesi, diğer ayağında ise tasarruf sağlayacak yeni ürünler bulunuyor. Her iki ayakta da plastik teknolojileri önemli rol
İnsanlık, “doğayı fethetmek” yanılgısından vazgeçeli 50 yıl oldu. Dünya tarihinde “bilim” sürekli olarak felsefe temelli ve “doğa ile uyumu, yaratıcı ile bütünleşmeyi” temel alan bir eksende gelişirken, sanayi devrimi bu yaklaşımı kökünden sarstı. Hatta din, ticaret, iktidar paylaşımı konusunda en büyük pay bilimsel gelişmelere ait oldu. Sanayi devrimi ile birlikte insanlar “doğayı yenmek, dönüştürmek, fethetmek” gibi savları ilk kez kullanmaya başladı.
19. yüzyılın ikinci yarısından büyük şehirlerde kitlesel ölümlere neden olan hastalıklar, bu hastalıklara neden olan mikropların keşfi çevre yönetimini ve kirlilikle mücadeleyi başlattı. Yirminci yüzyılın ikinci yarısında ise dünyanın kaynaklarının sınırsız olmadığı, üstelik gelişmenin Dünyanın sonunu getirebileceği bilimsel olarak ortaya konuldu. Nihayet, küresel ölçekte bu soruna çözüm üretmek için ülkeler bir araya geldi.
Sürdürülebilir çevre ve insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek üretim için ölçütler geliştirilmeye çalışılıyor. Küresel ısınmanın bilimsel olarak ortaya çıkmasıyla bu konuda ilk ölçüt karbon salınımı ölçütü ile geliştirildi ve Birleşmiş Milletler bünyesinde yapılan çalışmalarla bu unsur kullanılarak sürdürülebilir çevre şartlarına ulaşılmaya çalışılıyor. Bu ölçüt aynı zamanda hangi ürünün ne kadar çevreci olduğu konusunda fi kir vermek amacıyla kullanılıyor. Bu ölçüt kullanıldığında plastikler alternatifl eri içinde en güçlü malzemelerden biri olarak dikkatçi çekiyor.
Örneğin, Avrupa Birliği’ne sunulan bir bağımsız inceleme raporunda, plastik kullanımının yaygınlaştırılması yönünde uygulanacak bir program ile yılda 693.4 milyar kWh yani 46 milyon
arabanın harcadığı enerjiden tasarruf etmenin mümkün olduğu belirtildi. Ayrıca, plastik kullanımı ile Belçika’nın toplam karbon emisyonu kadar karbon salınımı azaltmanın mümkün olabileceği belirtildi.
Avrupa Birliği’nde karbon salınımının azaltılması, alternatif kaynak kullanımı, çevre tahribatının azaltılmasına yönelik çalışmalar destekleniyor.
Bu konudaki alternatif malzemelerden biri olarak da plastik öne çıkıyor. Rapora göre bilinenlerin aksine toplam yaşam döngüsü açısından plastiklerin yerine kağıt, metal vb. diğer malzemeler kullanılması halinde enerji tüketimi yüzde 57, sera gazı emisyonu yüzde 61 ve toplam malzeme kullanımının ise 3,7 kat artacak.
Araştırma, 27 AB ülkesi ile Norveç ve İsviçre’de ambalaj, inşaat plastikleri, boru, elektrik ve elektronik, mobilya, medikal uygulamalar, ayakkabı ve diğer sektörlerde 173 tür plastik yerine alternatifl erinin kullanılması halinde ne olabileceğine dair analizler yapıldı. Bağımsız bilim insanlarınca laboratuvar testleri yapılarak ölçümler yapılarak bu sonuçlara ulaşıldı.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
14.01.2014