Medical Park Hastaneleri'nden Güneşin Zararlarına Karşı Uyarı
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Koral, uzun süre ve korunmasız bir şekilde güneş altında kalındığında güneş yanıklarından cilt kanserine, lekelerden erken yaşlanmaya kadar pek çok sorun ortaya çıkabileceğini hatırlattı.
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Koral, uzun süre ve korunmasız bir şekilde güneş altında kalındığında güneş yanıklarından cilt kanserine, lekelerden erken yaşlanmaya kadar pek çok sorun ortaya çıkabileceğini hatırlattı.
Güneşin zararlarından korunma yöntemleri hakkında bilgi veren Koral, güneş koruyucu kullanımının diş fırçalama gibi bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini belirtti.
Dr. Deniz Koral, 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaya ve açık hava aktivitelerini mümkün olduğunca sınırlandırmaya özen gösterilmesi uyarısında bulunarak, Gölgeniz sizden uzunsa güvendesiniz demektir. Sadece gölgede durmak UV’yi yüzde 50-95 oranında azaltır. Yeterli D vitamini sentezi için güneş altında çok uzun süre geçirilmesine gerek yok. Günlük 10-15 dakika güneş, D vitamin sentezi için yeterlidir. Aynı zamanda güneş koruyucu kullanmak D vitamini sentezini olumsuz yönde etkilemez. Uzun süre ve korunmasız bir şekilde güneş altında kalındığında cilt kanserinden güneş yanıklarına, lekelerden erken yaşlanmaya kadar pek çok sorun ortaya çıkar bilgisini verdi.
Çocuğunuzu güneşten koruyun
Çocukların UV ışınlarından mümkün olduğunca korumaları konusunda anne babaları uyaran Dr. Deniz Koral, hayat boyu maruz kalınan UV ışınlarının yüzde 80' ini 18 yaşına kadar alındığını, çocukları güneşten korumanın en az yüzde 80 deri kanseri riskini azalttığını vurguladı.
Güneş yanığının ultraviyole ışınlarının (UVA-UVB) yol açtığı sorunların başında geldiğini ifade eden Dr. Koral şunları kaydetti: “En çok açık tenlileri etkileyen güneş yanığına, çocuklar ve yaşlılar daha duyarlıdır. Özellikle korunmasız olarak güneş altında uzun süre kalındığı zaman 2-4 saat içinde ciltte kızarıklık, 12-24 saat sonra ise su kabarcıkları gelişir. Korunmasız ciltte 15 dakika gibi kısa bir sürede bile güneş yanıkları oluşabilir. Çocukluk döneminde geçirilen güneş yanıkları, ileriki yaşlarda oluşan cilt kanserinin en önemli nedenini oluşturur.”
Güneş kremini güneşe çıkmadan yarım saat önce sürün
Dr. Koral, koruyucu kremlerin güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmesi ve her 2 saatte bir mutlaka tekrar edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Öncelikle yeterli bir koruma sağlayabilmesi için güneş koruyucusunun santimetrekare başına 2 mg sürülmesi gerekiyor. Yani yüz, boyun ve tek kol için her bir alana yarım tatlı kaşığı; gövde, ön yüz, arka yüz, tek bacak birer tatlı kaşığı” görüşünü aktardı.
Nasıl Güneşlenmeliyiz ?
Pek çok insanın özellikle tatilde bronzlaşmak uğruna saatlerce güneş altında kaldığını anlatan Dr. Koral, bronzlaşmanın ciltte güneş hasarı oluşturduğuna işaret etti. Güneşe adım adım çıkılması konusunda uyarıda bulunan Koral, şu bilgileri verdi:
“Açık ve buğday tenli kişiler özellikle ilk gün sadece 15 dakika güneşlenmeli, zaman içinde bu sürenin 1.5 saate uzatılması önerilir. Esmer tenlilerin ise güneş altında 15 dakika kalmaları yeterlidir. Güneşin yol açtığı hasarlar en çok açık tenli kişilerde ortaya çıkar. Esmer tenlilerde cilt kanseri gibi hastalıkların gelişme riski, açık ve buğday tenlilere oranla daha azdır. Ancak bu, esmer tenlilerin güneşte daha fazla kalabileceği anlamına gelmez. Açık tenliler, çocuklar ve yaşlılar özellikle koruma faktörü SPF 30 ve üzeri olan ürünleri kullanmalıdırlar.”
Haberin Kaynağı : Anadolu Ajansı
27.06.2013