Köyden Kente Göç, Algıyı Naylon Leğenden Bardağa Kaydırdı
Plastik Algı Araştırması, tüketim alışkanlıklarındaki değişimi de ortaya koydu: Plastik bardak, naylon leğeni yendi!
Dünyanın refahını sağlayan en önemli sanayi ürünlerinden olan plastik, hala geçmişteki “klasik ürünlerle” anılmaya devam ediyor. PAGDER tarafından GfK’ya yaptırılan araştırmada “plastik denilince aklınıza ilk hangi ürün geliyor?” sorusunun yanıtı, tüketim alışkanlıklarımızdaki değişimi ortaya koydu.2009 araştırmasında aynı soruya verilen yanıtlarda ilk akla gelenler leğen, saksı/kova, tabak-çanak alırken, yeni araştırmada ilk sırayı plastik bardak aldı. bugün uçaklardan otomobillere, giydiğimiz kıyafetlerden, oturduğumuz evlere kadar her yer plastik ürünlerle ucuz ve kaliteli hale geliyor.
PAGDER için GfK tarafından yapılan algı araştırmasında, yaşamımızın her alanında kritik ürünlere konu olan ve sağladığı maliyet düşüşüyle refahımıza katkı veren plastik ürünlerin yeterince tanınmadığı, , poşet, leğen gibi ürünlerin ilk akla gelenler olduğunu ortaya çıktı. Araştırma aynı zamanda tüketim alışkanlıklarımızdaki değişiklikleri de ortaya koydu.
Leğen tahtını bardağa kaptırdı!
PAGDER, GfK ile ilki 2009’da yapılan Plastik Algı Araştırması’nın ikincisini tamamladı. Analiz çalışmaları devam eden yeni araştırmada ilk bulgularda tüketim alışkanlıklarındaki değişim de gözlendi. 2009 araştırmasında “Plastik denilince aklınıza ilk hangi ürün geliyor” sorusuna tüketicilerin yüzde 22’si “leğen” yanıtını verirken, yeni araştırmada yüzde 16 ile “bardak” ilk akla gelen ürün oldu. İlk üç içinde her iki araştırmada da tabak ve leğen algısı varolmaya devam etti.
Artık dinamik ve şehirli bir yaşam tarzı süren insanlar dışarda ve hareket halinde yiyor, içiyor. Başkasının kullandığı bir bardaktan içmesi veya cam gibi her an kırılıp risk oluşturacak bir maddeyle dolaşması mümkün olmadığı için ve salgın hastalıkların önlenmesinde büyük katkısı olan plastik “Kullan-At” bardaklar, dinamik, şehirli yaşamın vazgeçilmez parçası oldu.
Tüketim alışkanlıklarındaki değişikliğin bir başka yansıması da, ilk araştırmada yüzde 1 ağırlıkta olan çatal-bıçak yüzde 6 ağırlığa yükselmesi, poşet ve plastik damacananın ağırlığının azalması oldu.
Tüketicilerin plastik denilince aklına gelen ürünler sırasıyla, bardak, tabak-çanak, leğen, şişe, su şişesi, poşet, saksı, çatal-kaşık, sandalye, oyuncak, sepet, deterjan kabı ve masa olarak gerçekleşti.
PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci: “Plastik çok önemli bir sanayi ürünü ve hayatımızın her yerinde…”
Araştırma sonuçlarını değerlendiren PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci, plastik denilince insanların aklına ürünler gelmesini “doğal” bulduğunu, ancak sektörün önemini ve sahip olduğu yüksek katma değerli ürünlerle ekonomiye sağladığı katkının büyüklüğünün de anlaşılması gerektiğini vurguladı. Hüseyin Semerci, “Polimer teknolojisi hayal edebileceğiniz her alanda olağanüstü bir hızla büyüyor. Plastik uçaklar gökyüzü ile buluştu bile… Otomotiv sanayisinde bugün binlerce mühendis daha düşük maliyetli ve daha yüksek performanslı otomobillerin üretimi için plastiğe umut bağlamış durumda… Plastiği bardak, sandalye olarak bilirken bilgisayarımızdaki işlemcilerden, cep telefonlarımıza, üzerimize giydiğimiz kıyafetlerden, tıbbi cihazların yüzde 80-90’ına kadar çok ileri teknoloji gerektiren alanlarda plastik teknolojilerinin kullanıldığını da unutmamak gerekiyor” dedi.
Semerci, plastik teknolojilerinin en önemli özelliğinin kullanıldığı her alanda çevreci ve maliyet etkin ürünler oluşturmaktaki en büyük unsur olduğunu hatırlatarak, “Plastik uçak ya da ağırlığı azalmış otomobil dediğinizde sağlanan fayda muazzam boyutlardadır. Benzerlerinden yüzde 20’ye yakın daha az yakıt tüketen bir uçaktan söz ettiğimizde, bir A340’ın 10 saatlik uçuşunda yaklaşık 80 ton yakıt kullandığını ve çeşitli tiplerde 25 bin uçağın hemen her gün gökyüzüne çıktığını, halen dünya üzerinde 80 milyondan fazla taşıt aracı bulunduğunu düşünmeliyiz. Plastiği üretirken ağaç kesilmez, plastik üretimi sırasında, camdan ya da diğer bütün metallerden çok daha az su tüketilir, doğaya çok daha az karbon salımı gerçekleşir” dedi.
Plastikle ilgili bazı ilginç bilgiler
• Tıp dünyasının korkulu rüyası olan antibiyotik direnci oluşması durumunda ilaçların etkisiz kalması halinde kullanılmak üzere IBM ve Singapur Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü (IBN) MRSA’ya karşı polimer tabanlı (plastiğin ana maddesi) bir nano ilaç geliştiriyor.
• Yüksek teknolojili kompozit ve mühendislik plastikleri, zırh teknolojisinde çok sıklıkla kullanılıyor.
• Kurşun geçirmez camlarda, kurşun geçirmezliği sağlayan cam değil, katmanlar arasına konulan özel plastiktir.
• Optik gözlüklerdeki lenslerin büyük bir kısmı plastiktir.
• Dünyada plastik banknot kullanımı başlamıştır. Kağıtparalardan 2,5 kat daha uzun süre dayanmaktadırlar. Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Romanya kullananlar arasındadır. Aslında “kağıtpara”da kağıt değil, pamuktan yapılır.
• Kağıt bardakların sıvı ile temas eden yüzeyleri plastikle kaplıdır. Bu yönüyle kağıt bardaklar da plastiktir. Ancak içi plastik, dişi kağıt olduğu için geri dönüştürülmeleri mümkün değildir.
• Giydiğimiz elbiselerin türüne göre bazen tamamı çeşitli plastik türlerdeki ipliklerden yapılır. Hatta pet su şişelerinin geri dönüşümü, en fazla bu iplikleri üretmek için yapılır.
• Avrupa Birliği, gıda israfını önlemek için plastik endüstrisi ile birlikte çalışmaktadır.
• Geri dönüştürülmüş plastiklerden akaryakıt yapmak mümkündür. Kullanılmamasının nedeni akaryakıtın hampetrol kaynaklı üretiminin daha ucuz olmasıdır.
• Türkiye’nin ve dünyanın en fazla önem verdiği, enerji verimi için en hızlı ve ucuz yol olan bina yalıtımı plastik türevi ürünlerle yapılır.
• Polimer tabanlı süngerler, denizlerdeki başta petrol olmak üzere kirliliği azaltmak için üzerinde çalışılan ve sonuca en yakın ürünlerdir.
• Plastik kullanılmadan dünyada bugünkü anlamda bir refahın yaşanması mümkün değildir.
Haberin Kaynağı : Mediaetik
09.04.2013