Bozankaya “Avrupa’nın En İnovatif Firması” Seçildi
Bozankaya, dünyanın en üstün teknolojisine sahip bataryalı tramvayı ile “Avrupa’nın En İnovatif Firması” ödülünün sahibi oldu.
Bozankaya “Avrupa’nın En İnovatif Firması” Seçildi
Merkezi Berlin’de olan, Avrupa’nın raylı sistem teknolojileri alanındaki en büyük ve prestijli kurumu Avrupa Raylı Sistemler Kümelenmeleri Birliği (ERCI)’nin 2021 İnovasyon Ödüllerinde, Bozankaya, dünyanın en üstün teknolojisine sahip bataryalı tramvayı ile “Avrupa’nın En İnovatif Firması” ödülünün sahibi oldu.
Türkiye’nin ulaşım teknolojileri alanındaki öncü firmalarından Bozankaya, %100 yerli mühendislik ürünü yeni jenerasyon, çevre dostu, tasarımı ve lisansı kendisine ait olan elektrikli tramvayıyla Avrupa Raylı Sistemler Kümelenmeleri Birliği (ERCI) tarafından “Avrupa’nın En İnovatif Firması” seçildi. Katener ağına bağlı kalmaksızın 70 km. menzil yapabilen Bozankaya’nın yeni nesil elektrikli tramvayı, sahip olduğu teknolojiyle bir dünya rekoruna imza attı.
Her sene uluslararası bir teknoloji ve yaratıcılık yarışının yaşandığı Avrupa Raylı Sistemler Kümelenmeleri Birliği’nin İnovasyon Ödüllerinin bu yılki kazananları 26 Ekim 2021’de Fransa’da Lille Grande Palais’de yapılan SIFER Expo sırasında özel bir törenle açıklandı.
Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, yenilikçi özellikleri kanıtlanmış ürünler, sistemler, teknolojiler, süreçler ve hizmetler sağlayan Avrupalı şirketlere atfedilen bu yarışta kazananların, endüstriyi, AR-GE’yi ve kamu yetkililerini temsil eden bağımsız uzmanlardan oluşan bir Avrupa jürisi tarafından seçildiğini ve bu seçimin ürünün ya da hizmetin demiryolu sektörü için sağladığı ekonomik, ekolojik ve sosyal faydalarla, dijital ve inovatif teknolojilerin ürüne entegrasyonu gibi kriterlere göre belirlendiğini dile getirdi. Günay ayrıca bu ödülün, 2015 yılında dünyanın en büyük araştırma ve danışmanlık firması olan Frost & Sullivan’ın Bozankaya’yı “Avrupa’nın En İyi Şirketi” seçmesinin ardından Bozankaya’nın Avrupa Birliği’nden aldığı ikinci ödül olduğunu hatırlattı ve bu ödüllerin yapılan tüm AR-GE, teknoloji ve insan kaynakları yatırımları ve inovatif girişimlerinde Bozankaya’nın doğru yolda ilerlediğinin en iyi kanıtı olduğunu belirtti.
Bataryalı, 30 metre uzunluğunda, %100 alçak tabanlı ve 230 yolcu taşıma kapasitesine sahip Bozankaya’nın sürdürülebilir ve çevre dostu üretim modellerine uygun olarak geliştirdiği ödüllü tramvayı tüm Avrupalı rakiplerini geride bırakarak uluslararası arenada Türk teknolojisini başarıyla temsil etti ve ülkemize bu prestijli ödülü getirdi.
Türkiye’nin ilk yerli %100 elektrikli otobüsünü üreten firma unvanına da sahip olan Bozankaya’nın, Ankara Sincan’da 100.000 metrekare alan üzerine kurulu tesislerinde geliştirdiği üstün kaliteli yerli tasarım araçları Avrupa ve Asya’ya da ihraç edilmekte ve birçok metropolün toplu taşıma sistemlerinde kullanılmaktadır.
Bozankaya Hakkında
1989 yılında bir Ar-Ge şirketi olarak kurulan Bozankaya, fikri mülkiyet hakları kendisine ait olan araçlarını Ankara’daki tesislerinde üretmektedir. Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 100.000 m2 alana kurulu yeni üretim merkezi; metro ve tramvay gibi raylı sistem araçları ile trambus ve elektrikli otobüs gibi elektrikli ticari araçlar üretimi için tasarlanmış ve faaliyete geçmiştir. Bu tesislerde üretilen yerli tasarım araçlar halen ülkemizde, Avrupa’da ve Asya’da yolcularına başarılı bir biçimde hizmet vermektedir. Türkiye’nin ilk yerli %100 elektrikli otobüsünü, ilk yerli tasarım ve üretim tramvayını üreten, bütün lisanlarına kendine ait olan ve ilk raylı sistem araç (metro) ihracatını yapan firma unvanı Bozankaya’ya aittir.