Astor Enerji Halka Arz İçin SPK’ya Başvurdu
Astor Enerji, şirket paylarının halka arzı kapsamında izahname onayı için Sermaye Piyasası Kurumu’na (SPK) başvuruda bulundu.
Astor Enerji Halka Arz İçin SPK’ya Başvurdu
ISO Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesine göre transformatör, orta ve yüksek gerilim anahtarlama ürünleri üretiminde Türkiye’nin lider şirketi Astor Enerji, şirket paylarının halka arzı kapsamında izahname onayı için Sermaye Piyasası Kurumu’na (SPK) başvuruda bulundu. Astor Enerji Genel Müdürü Hakan Ünsal halka arz ile ilgili, “Astor Enerji olarak Kayıtlı Sermaye Sistemine geçiş yaptık ve halka arz için SPK’ya başvuruda bulunduk. Yerli ve milli imkanlar ile enerji sektörü ve endüstrinin kullandığı kritik ürünleri imal etme gücümüze yatırımcıları da ortak ederek tüm şeffaflığımızla halka açık bir marka olarak büyümemize devam etmek istiyoruz” diye konuştu.
Avrupa’nın en büyük transformatör üretim fabrikasında, ulusal ve global müşterileri için güç ve dağıtım transformatörleri ile orta ve yüksek gerilim anahtarlama ürünlerinin üretimini gerçekleştiren Astor Enerji, halka arz için harekete geçti. İzahname onayı için SPK’ya başvuru yaptıklarını söyleyen Astor Enerji Genel Müdürü Hakan Ünsal, “Halka arz ile marka değerimizi daha çok artıracağımıza inanıyoruz. Kurumsal yapımızı güçlendirmek, şirketimize değer katacak yatırım fırsatlarını fonlamak ve dünya pazarındaki mevcut payımızı artırmak, Ar-Ge merkezli büyüme hedefimizi sürdürmek, milli teknolojiye ve ülke ekonomisine daha fazla değer katmak amacıyla SPK’ya halka arz başvurumuzu gerçekleştirdik. Yerli ve milli imkanlar ile enerji sektörü ve endüstrinin kullandığı kritik ürünleri imal etme gücümüze yatırımcıları da ortak ederek tüm şeffaflığımızla halka açık bir marka olarak büyümemize devam etmek istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
Halka arz gelirleriyle yeni yatırımlar yolda
Halka arzdan gelecek gelir ile yatırımlarına devam edeceklerini dile getiren Ünsal, “Türkiye'deki liderliğimizi sürdürürken, yurt dışı pazarlarındaki mevcut varlığımızı geliştirmek ve genişletmek amacıyla kapasitemizi, ürün gamımızı geliştirecek ve işletme sermayemizi güçlendireceğiz. Ar-Ge çalışmalarımızı, başta yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaçlarına cevap veren teknolojik ürünlerimizi geliştirmek olmak üzere endüstrinin talebi olan özgün ürünler ile arttıracağız. Bununla beraber üretim tesislerimizin verimliliğinin yükseltilmesi, yeni makine, ekipman ve sistemlerin alınması, yeni hatların açılması da önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu yatırımlara ek olarak ana faaliyetlerimizi destekleyen nitelikteki güneş enerji santrali (GES) yatırımı, mekanik fabrika kapasitesinin geliştirilmesi yatırımı, elektrikli araç şarj istasyonlarının yapımı ve bu istasyonların kurulu güçlerinin kapasite arttırımları için gerekli altyapı yatırımları da gelecek yatırım planlarımız içinde yer alıyor” dedi.
2022 yılında 370 milyon dolar ciro hedefi
Türkiye’de ayda 2 bin adet dağıtım transformatörü üretebilecek kapasiteye sahip lider marka olduklarını belirten Ünsal, “2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 70’in üzerinde büyüme gösterdik. Bu yıl ise ihracatın payını daha da artırarak 370 milyon dolar üzerinde ciro elde etmeyi hedefliyoruz. Astor Enerji olarak bugün başta İspanya, Almanya, Litvanya, Irak, Kamerun ve Malezya olmak üzere dünyada 90’ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Geniş üretim gamımızla, sektör araştırmalarına göre 5 yıl içinde dünyada 66 milyar dolar seviyesine ulaşması beklenen büyük bir satış pazarına hitap ediyoruz. Hedefimiz tüm satışlarımız içinde ihracatın payını yüzde 40 seviyelerine çıkarmak ve Türkiye’deki liderliğimizi sürdürülebilir kılmak” diye konuştu.
Yatırımda Ar-Ge’ye öncelik
Türkiye'de Ar-Ge'ye en çok harcama yapan şirketler listesinde Turkishtime 2021 araştırmasına göre 39'uncu sırada yer alan Astor Enerji, 2022 yatırım bütçesi içinde Ar-Ge'ye 100 milyon TL’nin üzerinde pay ayırdı. Özellikle dünyada üretimi kısıtlı özgün transformatör ve anahtarlama ürünlerine odaklanılan Ar-Ge Merkezi’nde araştırmacılar, teknisyenler ve destek personeli dahil olmak üzere yaklaşık 100 uzman çalışıyor. Astor Enerji aynı zamanda 2 bin 200 metrekare alanı ve teknik özelliklerine göre 1000 MVA 800kV kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük test laboratuvarına sahip. Şirketin bünyesinde, transformatör izolasyon yağlarının deneyleri ve gaz analizi için akredite kimya laboratuvarı, yüksek gerilim ve orta gerilim anahtarlama ürünleri akredite test laboratuvarları da olmak üzere 10 adet test laboratuvarı hizmet veriyor. Bununla birlikte özel transformatörlerin testlerini yapabilmek ve üretim artışına bağlı olarak test ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeni bir özgün test laboratuvarı da yatırım planları arasında bulunuyor.
Tükettiği enerjinin tamamını kendi ürettiği enerjiden karşılamayı hedefliyor
Astor Enerji’nin Ankara 2. OSB’de son teknoloji ile donatılmış 140.000 m2 açık alan üzerinde, 105.000m2 kapalı alana sahip fabrikasının çatılarında 6,6 MW kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali (GES) bulunuyor. Astor Enerji bu sayede kullandığı elektrik enerjisinin tamamına yakınını kendi ürettiği yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Şirket, Ankara ili Bala ilçesinde sahibi olduğu arsa üzerine gerçekleştirmeyi planladığı yeni arsa üzeri GES yatırımıyla kurulu GES gücünü 20 MW üzerine çıkarmayı, kullandığı elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı ve elektrik satışı yapmayı hedefliyor.
Yıl sonuna kadar en az 50 şarj istasyonu kuracak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan 49 yıllığına “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” alan ilk firmalardan olan Astor Enerji, 2022 yılı sonuna kadar ise en az 50 şarj istasyonu kurmayı hedefliyor. Şirket, bu istasyonların kullandığı elektrik enerjisini de yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı planlıyor. Elektrik depolama sistemleri üzerine de çalışmalar sürdüren Astor Enerji, mevcut fabrikalarında öncü uygulama ile sektöre liderlik yapmayı amaçlıyor.